Home / Glasvezel / Tweede glasdag in Amersfoort

Tweede glasdag in Amersfoort

Glasvezel.nu en Stichting BewonersNetwerken Amersfoort (SBNA) organiseren op 20 november de tweede glasdag. Deze dag staat in het thema van ontwikkelingen rondom succesvolle vraagbundeling en lokale toepassingen via de televisie.

Glasdag 2010, staat geheel in het teken van de ontwikkelingen binnen glasvezelbewonersinitiatieven in Nederland. Jurjen de Vries (GlasVezel.nu): “In 2009 organiseerden we een succesvolle glasdag. Dit terugkerende evenement is speciaal bedoeld voor bewonersinitiatieven die via vraagbundeling netwerken van glasvezel realiseren. Burgerinitiatieven zoeken altijd steun bij elkaar en deze Glasdag is speciaal bedoeld om kennisdeling te realiseren om succesvolle vraagbundeling campagne te voeren.

Verschillende stichtingen zijn bezig met lokale dienstenontwikkeling. Een voorbeeld hiervan is het faciliteren van lokale TV en verkrijgen van die content, bijvoorbeeld raadsvergadering op het TV platform. Hoe zorg je als initiatief dat je aan de wetgeving van TV uitzendingen voldoet en welk gereedschap komt er bij kijken? Vraagstukken waarbij tientallen initiatieven, beleidsmakers en de industrie veel van elkaar kunnen opsteken.”

Dergelijke vraagstukken worden behandeld door belangrijke spelers die aan de grond stonden van deze ontwikkelingen, bijvoorbeeld Patrick Beitsma (Stichting ONZ) die mede vrijwilliger van het bewonersinitiatief in Zeewolde was en nu actief is met lokale uitzendingen in Zeewolde.

Uiteraard worden ook nieuwe initiatieven of touwtrekkers die op het punt staan een initiatief op te richten niet vergeten. Net als vorig jaar komen de lessons learned van bestaande initiatieven voorbij. Daarbij hebben de ontwikkelingen niet stil gestaan. Naast vele nieuwe initiatieven zijn ook het aantal investeerders, glasvezelnetwerk concepten en dienstenaanbieders flink toegenomen. Een groot aantal van hun zijn op de glasdag aanwezig om uitgebreid mee te kunnen netwerken of zij bieden de mogelijkheid hun informatiestand te bezoeken.

Voor wie is Glasdag 2010?
Glasdag is in het bijzonder bedoeld voor touwtrekkers/ambassadeurs van glasvezelbewonersinitiatieven en professionele vrijwilligers die al een stap verder zijn en al toepassingen als Wijk TV ontwikkelen. Ook is het evenement bedoeld voor mensen die een eigen glasvezelinitiatief willen opstarten. Glasdag verwelkomt tevens glasvezelnetwerkleveranciers, providers en dienstenleveranciers, evenals wethouders en lokale beleidsmakers. Voor initiatieven en beleidsmakers is het evenement gratis. Een inschrijving via de website www.glasdag.nl is verplicht. Op de website is tevens meer informatie en het programma te raadplegen.

Locatie
Glasdag 2010 vind plaats op zaterdag 20 november van 10.30 tot 16 uur in Icoon – Leeghwater 1 te Amersfoort. “Icoon is een splinternieuw gebouw met een theaterzaal voor circa 250 deelnemers en zowel per auto als met de trein door het nabij gelegen station uitstekend te bereiken. Uiteraard heeft het gebouw ook een glasvezelverbinding waardoor we het nodige in de praktijk kunnen laten zien.”, aldus De Vries.

Over de organisatie
GlasVezel.nu is een glasvezelportal, een website met dagelijks nieuws, artikelen, landelijk overzicht van glasvezel beschikbaarheid en een forum. Ook is het een community waar leden de vraagbundeling voor een glasvezelnetwerk kunnen starten en gameservers via glasvezel kunnen delen. De organisatie sponsort diverse glasvezelbewonersinitiatieven met een complete website, bijvoorbeeld www.vughtopglasvezel.nl en www.breukelenopglasvezel.nl.

De Stichting Bewonersnetwerken Amersfoort (SBNA) is voortgekomen uit de glasvezelbewonersinitiatieven in Amersfoort Noord waarbij vraagbundeling geleid heeft tot het realiseren van eigen glasvezelnetwerken. De SBNA ondersteunt de bewonersinitiatieven, fungeert als klankbord naar de dienstenleveranciers en initieert de ontwikkeling van innovatieve diensten op het open netwerk.

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

Eenvoudige gesloten verbinding Azure AWS

Veel organisaties willen graag een rechtstreekse verbinding met de cloud hebben, maar zien op tegen …