Zo bootstrap je op je productkosten

Met je handen in het haar zit je urenlang achter de pc, te surfen op het internet naar een item dat je huis echt compleet maakt. Je wilt huisraad aanschaffen en verkent de markt, maar al gauw raak je verdwaald in de hoeveelheid van webshops. Een herkenbaar beeld. Maar je moedeloosheid is niet nodig. We geven je de allerbeste tips voor aanschaf van je inventaris, met een oog op je portemonnee. Bootstrap op je inventariskosten? Dat doe je zo:

Cycle of products

Want een mens heeft veel. Vorig jaar was het met name onder vrouwen ontzettend populair om ‘swap parties’ te houden. Daar kon men onder feestelijke omstandigheden kleding ruilen. Zo vernieuwde je jouw garderobe zonder een cent uit te geven. Dit idee van ruilen is goedkoop en levert mooie verrassingen op.

Maak je wensen kenbaar

Vertel vrienden, familie en collega’s dat je op zoek bent naar iets specifieks. Soms heb je via-via met een buitenkansje te maken. De buurman van de opa van je collega heeft een stoere vintage sofa die hij weg wilt doen. Net waar je naar op zoek was!

Let op acties en aanbiedingen

Misschien een intikkertje, denk je. Je zult versteld staan hoeveel mensen toch online dure deals sluiten, terwijl de aanschaf van een product veel goedkoper had gekund. Er zijn weinig online winkels die verrassen in originaliteit met hun assortiment én prijsbewust zijn. Een goed voorbeeld hoe het wel kan zit verstopt in bespaardeals. Hier vind je kortingen die ertoe doen, met week- en dagaanbiedingen met extra hoge kortingen. Met een veilingprincipe kun je zelf bepalen wat je maximaal betaald. Overigens is het cruciaal om bij online webshops te kijken of er een goede service aanwezig is, zoals bij VidaXL, zodat je altijd terecht kunt met vragen.

Gebruik een goede strategie

Cruciaal. Wees alert op periodes van kortingen. Dagkortingen of seizoensgebonden aanbiedingen zijn er altijd. Wie scherp is op deze acties, kan veel geld besparen, dus houdt je ogen en oren open. Als aanvulling: ga voor kwaliteit. Het is zinloos een goedkoop product te kopen dat een korte levensduur heeft. Liever iets meer investeren in een gedegen product dat doet wat deze moet doen. Dus doe ook je vooronderzoek. Kijk naar klantbeoordelingen van producten of kijk welke merken duurzaam zijn. Op langere termijn haal je namelijk je geld eruit met de aanschaf. Beter een solide, wat duurder handdoekenrekje dat jarenlang meegaat, dan een slecht functionerend rekje dat je elk half jaar moet vervangen.

Wat zijn je needs?

Er is een zichtbare trend van soberheid in de wereld. “Soberheid? Dat klinkt negatief” hoor ik je zeggen. Maar overdenk het maar eens. Wat heb je echt nodig? Er zijn trends die verrassend veel navolging krijgen, denk aan Tiny Houses, waar mensen prettig in een klein huisje wonen, of Urban Gardening, waar stedelingen hun voedsel zelf telen. En denk ook aan al die custom-made ateliers waar je meubels of andere gebruiksgoederen naartoe kunt brengen waar ze stijlvol worden gerestaureerd. Dan zijn er ook nog tal van workshops waarin je jouw eigen handvaardigheid-skills kan verbeteren en kleding of meubels kunt ontwerpen. Voordat je in een blinde koopzucht toeslaat in winkels, kun je eerst stilstaan bij wat je eigenlijk hebt.

Richt je op verbetering, in plaats van nieuwe aanschaf

Een likje verf, wat herstelwerk op meubels, een nieuw vloerkleed. Functioneert iets niet goed? Laat het repareren, in plaats van iets nieuws aan te schaffen. Liever toch een nieuw product? Prima, maar schenk dan bijvoorbeeld je oude apparaat aan iemand die er iets mee kan. Subtiliteit en letten op detail heeft vaak meer waarde dan zomaar spullen aan te schaffen. Zo voorkom je ook dat je straks weer teveel spullen en apparaten in huis hebt.

Happy in je eigen huis met spullen die je nodig hebt is dus eenvoudig te bereiken. Wanneer je bewust handelt eindig je met de dingen die je blij maken. En heb je jouw inventariskosten gebootstrapt.

Over Gerard Ubert

Een gestoord maar zeker creatief brein die in staat is om verschillende hersenspinsels op papier te zetten. Mijn specialisaties: Consumenten electronica, Sociale items en suggestieve blogs.

Kijk ook

De opkomst van de grote smartphones

Waar voorheen het juist gunstig was dat mobiele telefoons een klein formaat hadden, heeft de …