Wat doen wij met de zorgverzekering

Iedere Nederlander ouder dan 18 jaar is in feite verplicht om een eigen zorgverzekering te hebben. De zorgverzekering bestaat uit het verplichte basis gedeelte (de zogenoemde basisverzekering) en eventueel aanvullende verzekeringen. De overheid stelt de dekking van de basisverzekering vast. Mocht je meer dekking willen hebben, dan kan je zo’n aanvullende verzekering afsluiten.

Overstappen van zorgverzekering

Ieder jaar is er in de laatste zes weken de mogelijkheid om een nieuwe zorgverzekering te kiezen, tussentijds overstappen kan eigenlijk niet. Vanaf 19 november tot en met 31 december kan je overstappen van zorgverzekering. Ook kan je voor 31 december je huidige zorgverzekering opzeggen, en dan heb je tot 31 januari om een nieuwe te vinden.

Dat betekent dus dat je een jaarcontract hebt met je zorgverzekeraar. Daarom is het erg belangrijk om een goede zorgverzekeraar te kiezen. Je zal niet enkel op de premie van de verzekering moeten letten, maar bijvoorbeeld ook de dekking.

Hoewel iedere basisverzekering dezelfde zorg dekt, kan er toch verschil zitten tussen verzekeraars. Zorgverzekeraars maken afspraken met verschillende zorgverleners, en op basis van een afspraak kan je recht hebben op een volledige vergoeding. Dit noemt men de gecontracteerde zorgverleners. Een vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverleners kan lager uitvallen, bijvoorbeeld tot maximaal 70% van de vergoeding.

Zorgverzekering vergelijken

In Nederland hebben we vier grote verzekeraars (concerns) die zo’n 90% van de markt als klant hebben. Dit zijn Achmea, VGZ, CZ en Menzis. Wat dat betreft klinkt het misschien makkelijk om zorgverzekeringen te vergelijken. Deze verzekeraars hebben echter allemaal hun eigen labels, waardoor we uitkomen op tientallen zorgverzekeraars in totaal. Daardoor wordt het zorgverzekering vergelijken een stuk lastiger.

Gelukkig zijn er online steeds meer zorgvergelijkers te vinden die het werk voor je doen. Je kan daar je wensen aangeven in de filters, en vervolgens zoeken de vergelijkers naar een aantal zorgverzekeringen die aan je eisen voldoen. Op deze manier wordt het vergelijken een stuk beter te doen, en kan je uiteindelijk een hoop geld besparen door naar de juiste zorgverzekering over te stappen. Voorbeelden van vergelijkingssites waar je zorgverzekeringen kan vergelijken zijn onder anderen Independer, Vergelijkzorgverzekering2017.com of HoyHoy.

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

De opkomst van de grote smartphones

Waar voorheen het juist gunstig was dat mobiele telefoons een klein formaat hadden, heeft de …