Hoge Verwachtinngen Glasvezel Enschede

Bewoners van zo’n 11.000 huizen in Enschede-Zuid worden dit najaar benaderd door KPN Glasnet met de vraag of zij zich willen laten aansluiten op het glasvezelnetwerk van het telecombedrijf. Het zuidelijk deel van de stad wordt gefaseerd aangepakt.

Twee maanden voor de daadwerkelijke aanlegwerkzaamheden worden de bewoners op allerlei manieren massaal op de hoogte gebracht van de mogelijkheden. De tweede fase is het aanbod van diensten en het laatste traject is het aanmelden bij de serviceprovider.

Op dit moment zijn er nog maar drie serviceproviders waar uit gekozen kan worden: KPN internet, U-net en Solcon. De verwachting is dat dit aantal binnen de kortste keren fors toeneemt. KPN Glasnet levert het netwerk en brengt de verbinding tot stand. Overal liggen al grote ringen glasvezel tot aan de kasten in de straten.

De laatste fase is de komende tijd aan de orde, namelijk de aansluiting van de glasvezelkabel tot in de meterkast van de woning. ,,Dit najaar en in het begin van de winter beginnen we in het zuidelijk deel van Enschede met een massale uitrol. In Zuid staan 11.000 woningen die kunnen worden aangesloten. We zullen de twijfelaars proberen te overtuigen van het feit dat het bestaande kopernet niet voldoet aan de situatie van morgen en dat ze met glasvezel de toekomt in huis halen ten aanzien van tv, internet en telefonie.

Het levert een enorme capaciteit op en een gigantische snelheid. Neem beeldbellen, dat gaat een grote vlucht nemen”, verzekeren KPN-woordvoerders Linda Meconi en Dennis Huybrechtse van KPN Glasnet. Hun verwachtingen van de eerste grote uitrol in Zuid zijn hooggespannen. KPN Glasnet heeft volgens de twee de steun van gemeente en woningcorporaties.

Het streven is heel Enschede te voorzien van glasvezel. ,,De ambitie is om alle huurhuizen van de drie woningcorporaties Domijn, De Woonplaats en Ons Huis aan te sluiten. Dan zitten we op zestig procent", zegt Huybrechtse. Het resultaat van het proefproject in drie straten (Venderinklanden, Gareelhoek en Stokkumbrink) is veelbelovend.

Er was daar gehoopt op 36 deelnemers, maar dat werden er uiteindelijk honderd. ,,Die zijn nu al weer enkele weken aangesloten en er komt binnenkort een evaluatie. Straks wordt in Zuid per straat of een aantal straten bekeken of we met het aansluiten gaan beginnen. Als er voldoende animo voor is, gaan we aanleggen. Dan moet minimaal de helft van de bewoners meedoen, want dan is het voor ons rendabel", aldus de KPN ‘ers.

„De ambitie is om alle huurhuizen van de drie woningcorporaties Domijn, De Woonplaats en Ons Huis aan te sluiten. Dan zitten we op zestig procent."

 

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

De opkomst van de grote smartphones

Waar voorheen het juist gunstig was dat mobiele telefoons een klein formaat hadden, heeft de …