Europa blijft achter met internet

Bijna 1 op de 3 Europeanen heeft nog nooit internet gebruikt, in totaal gaat dit om 150 miljoen mensen. Neelie Kroes, de Nederlandse Eurocommissaris voor de ‘Digitale Agenda’ wil dit aantal ‘Digitale Maagden’ de komende 5 jaar halveren.In 2015 moet iedere Europeaan in ieder geval toegang hebben tot internet, en zeker 50% van de Europeanen moet tegen die tijd toegang hebben tot internet via glasvezel. Nu is dat slecht 1%, tegenover 12% in de VS.

Snel breedband noemt Kroes een voorwaarde voor economische groei, werkgelegenheid en welvaart. Ook onderwijs, gezondheidszorg en sociale dienstverlening profiteren van snel internet. In 2015 moet e-commerce in Europa zich veel verder ontwikkeld hebben. De helft van de Europeanen moet dan online kopen.

Kroes komt deze zomer nog komt met een voorstel om internet breder toegankelijk te maken. Kroes wil dat de telecomprovider in de EU meer gaan investeren in het uitrollen van snel internet. Om dat te stimuleren is Europa volgens haar bereid om een flinke duit mee te betalen. Er is 11 miljard euro beschikbaar voor onderzoek en ontwikkeling in breedband internet.

Volgens Kroes zijn nog te veel nationale belemmeringen voor het grensoverschrijdend aanbieden van digitale diensten, onder meer op het punt van betaling, facturering en geschillenbeslechting. ”Je kunt soms makkelijker iets online in de VS kopen dan in Europa”.

De grote internetaanbieders en telecombedrijven werken wel Europees, maar schermen hun thuismarkten nog te veel af. Intussen neemt het illegale downloaden een grote vlucht. Kroes wil Europese regels om te zorgen dat onder meer auteurs en artiesten daar niet de dupe van worden. ”Het is nog niet te laat. Maar als we de illegaliteit willen aanpakken, moeten we het snel doen.”

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

De opkomst van de grote smartphones

Waar voorheen het juist gunstig was dat mobiele telefoons een klein formaat hadden, heeft de …