Home / Apps / Inzicht in het dataverbruik op je smartphone

Inzicht in het dataverbruik op je smartphone

Bijna iedereen is tegenwoordig online via een smartphone, altijd en overal. Voor alles wat je online op je smartphone doet, verbruik je data in de vorm van MB’s. Met het huidige 4G en de komst van 5G in de toekomst heb je een snellere internetverbinding waardoor het openen van pagina’s en het bekijken van filmpjes ook sneller en vooral gemakkelijker gaat. Daardoor verbruik je vaak ongemerkt meer MB’s en zit je soms halverwege de maand al over de datalimiet.

Het gebruik van apps, sociale media, het bekijken van filmpjes en alle andere internetdiensten kost MB’s. Voor je het weet krijg je een sms: ‘Beste klant, U heeft nu 80% van het internettegoed verbruikt’. Bij de meeste providers krijg je een sms’je als de helft van je internetbundel op is, als je 75% hebt bereikt en als de bundel leeg is. Hierna gaat je internetsnelheid omlaag naar 64 Kbps maar kun je natuurlijk wel gratis verder blijven internetten. Maar hoeveel is nu eigenlijk een kB, MB of GB en welke internetdienst verbruikt het meest van je mobiel internet?

Bits en Bytes

MegaByte is de volledige naam van een MB, GB betekent GigaByte en kB staat voor kiloByte. Internetbundels worden meestal weergegeven in MB of GB. Eén GB is 1000 MB, en één MB is weer 1000 kB. Voor de oplettende lezer: vroeger verwees 1MB inderdaad naar 1024kB, volgens de nieuwe standaard is dat nu 1000kB.

Hierbij is het belangrijk om Bytes niet te verwarren met bits: bij een abonnement wordt de downloadsnelheid bijna altijd weergegeven in (Mega)bits (Mb/s) en niet in MegaBytes. Acht bits staan gelijk aan 1 Byte dus om te berekenen wat je internetsnelheid in MegaBytes is, moet je de vermeldde snelheid in bits delen door 8. Zo kun je bij een abonnement met een snelheid van 16 Mb/s een downloadsnelheid verwachten van (+/-) 2 MegaBytes per seconde.

Dataverbruik per activiteit

Het blijkt dat veel klanten geen idee hebben hoeveel kB’s, MB’s of GB’s ze precies verbruiken tijdens het internetten. We zetten daarom de meest gebruikte diensten met daarbij het gemiddelde verbruik voor je op een rijtje:

• E-mail zonder afbeeldingen of bestanden openen: 0.01MB
• Internetpagina openen: van 0.2MB tot 0.6MB
• WhatsApp-bericht met tekst ontvangen of versturen: 0.001MB
• WhatsApp-bericht met afbeelding ontvangen of versturen: 0.1MB
• WhatsApp bellen: 1MB voor elke 4 minuten bellen.
• Facebook zonder het bekijken van video’s: 0.05MB tot 0.2MB
• Foto uploaden op Facebook: 1 MB per foto
• Instagram verbruik per keer: 3,6MB
• Snapchat image: 0.03 tot 0.05MB
• Snapchat 10 sec video: 0.4 MB
• Youtube filmpje normale kwaliteit: 180MB tot 220MB per uur
• Youtube filmpje HD-kwaliteit: 700MB tot 800MB per uur
• Spotify muziek streamen: 100MB tot 150MB per uur
• Netflix streamen voor 1 uur: 416MB

Let op: bovenstaande informatie geeft een realistisch beeld van het dataverbruik, maar blijft een schatting.

Nog een handige tip

Misschien een voor de hand liggende tip, maar zorg dat je altijd je wifi of vaste internetverbinding gebruikt wanneer je thuis of bij je vrienden thuis bent. Wanneer je dit doet, maak je al meteen mooie stappen richting het besparen van je MB’s.

MB datateller

Door het gebruik van een MB datateller kun je precies bijhouden wat je MB-verbruik is. Dit kan op een iPhone via Instellingen > Mobiel netwerk > Mobiele datagebruik, op een Android toestel via Instellingen > Gegevensverbruik.

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

Bereikbaarheid op vakantie met kinderen

Het is niet helemaal waarvoor we op vakantie gaan, maar tegenwoordig is bereikbaarheid toch alles. …