Regulering Belgische kabel goedgekeurd

De Raad voor de Mededinging van België heeft de marktanalyse Omroep van het BIPT en de omroeptoezichthouders VRM, CSA en Medienrat goedgekeurd. De samenhangende conceptbesluiten voor omroep en breedband zijn in december 2010 gepubliceerd. De kabelbedrijven Telenet, Numéricable, Tecteo en Brutélé krijgen de status van partij met aanmerkelijke marktmacht (een dwingende voorwaarde voor het opleggen van ex-ante regulering).

De Raad voor de Mededinging heeft deze marktanalyses nu goedgekeurd, inclusief de geografische afbakening – langs de verzorgingsgebieden van de kabelaars – en de productmarkten. Hij keurt ook de opgelegde maatregelen goed en doet tot slot de aanbeveling om informatie te gaan verzamelen over bundels. De Raad sluit niet uit dat in de nabije toekomst een relevante markt ontstaat voor triple play. Die zou dan gereguleerd kunnen worden in de periode na 2010-2012. Gelijktijdig is de regulering voor breedbandtoegang op het netwerk van Belgacom bekrachtigd, ook met het advies om op bundels te letten. Het BIPT heeft hiermee een van de vervolgstappen doorlopen. De Europese Commissie moet nog met een oordeel komen. De toezichthouder hoopt voor de zomervakantie de marktbesluiten definitief te kunnen maken, waarna de wederverkoop van de omroepdiensten moet worden uitgewerkt. De betrokken kabelbedrijven verzetten zich juist tegen de regionale afbakening van het BIPT, blijkt uit de gepubliceerde reacties op de gehouden marktconsultatie.

Opta heeft de markten van de Nederlandse kabelaars in 2009 ook regionaal afgebakend, maar deze regulering is bij de rechter gesneuveld. Opta komt in april met een nieuwe marktanalyse.

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

De opkomst van de grote smartphones

Waar voorheen het juist gunstig was dat mobiele telefoons een klein formaat hadden, heeft de …