De Challenger strategie van KPN

De Challenger strategie van KPN – Mobiel, het is een belangrijke groeimarkt voor KPN. Behalve bij dataverkeer wil het bedrijf ook groter worden met aanvullende diensten.

Maar daar komt het nieuwe concurrenten als Nokia, Google en Apple tegen in markt.

En hier komt de De bekende ‘challenger‘ strategie van KPN. KPN laat eigenlijk anderen (Google, Nokia, Apple) de absolute marketmakers zijn, en vervolgens snoept KPN in de marges marktaandeel weg. Het management gokt hierop, en ze noemen het zelf : “Terug naar groei“.

challenger-kpn

Als KPN nieuwe diensten lanceert, dan doet het dat kleinschalig en uiterst voorzichtig, zoals DBH-V onlangs. (Mobiele TV)

Alleen krijgt KPN met dit distributieverhaal een groot probleem te verwerken, want die positie zijn ze namelijk aan het verliezen.

KPN zit middenin een reorganisatie, stille ontslagen, en kostenbesparingen met betere systeme die beter op elkaar zijn afgesteld. Dit alles moet geld en energie vrijmaken voor nieuwe groeimarkten. (Zie tekst van KPN zelf hierover..)

Probleem blijft dat er weinig geld over is voor overnames. Waar concurrent Vodafone zich uit de problemen probeert te kopen, heeft KPN die ruimte niet. Sterker nog, de geruchten van een eventuele overname van een grote buitenlandse telecom aanbieder worden sterker en sterker.

“Er zijn geen serieuze gesprekken”, zegt Scheepbouwer over eventuele overnames. Maar KPN hoopt misschien te kunnen profiteren van economische neergang. “Dan worden de prijzen wellicht wat aantrekkelijker.”

KPN verwacht zelf andere bedrijven over te kunnen nemen, maar staat zelf ook in de gevarenhoek volgens mij. Vraag voor de grap eens een beurs broker over KPN van de afgelopen tijd. U zult versteld staan wat hij hierover zegt.

Frank

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

De opkomst van de grote smartphones

Waar voorheen het juist gunstig was dat mobiele telefoons een klein formaat hadden, heeft de …