Nieuwe omroepwet verandert digitale televisie

Op dit moment ligt het nieuwe wetsvoorstel Omroepdistributie in de Tweede Kamer. In deze wet staat dat digitale tv-aanbieders voortaan 30 zenders moeten doorgeven, en ook welke dat moeten zijn. Ook mag er geen extra geld voor dat standaardpakket worden gevraagd.

Door het verplicht stellen van 30 digitale zenders, wil de overheid bepalen welke zenders van belang zijn voor de gemiddelde Nederlander. Ook zijn er 15 analoge kanalen vastgelegd in het wetsvoorstel. Op dit moment zijn er tal van lokale Programmaraden die kabelbedrijven adviezen over zenderkeuzes mogen geven, maar deze zullen gaan verdwijnen als de wet definitief wordt aangenomen.

Het digitale tv-product Digitenne van KPN wordt gedeeltelijk ontzien, want Digitenne hoeft maar 25 in plaats van 30 zenders aan te bieden. Dit komt omdat de technische mogelijkheden te kort schieten om overal 30 kanalen door te geven.

Als de licentie van de bandbreedte waarop KPN uitzendt in 2017 afloopt, zullen er waarschijnlijk met een nieuwe frequentie wel 30 zenders moeten worden doorgegeven. Digitenne-klanten zullen binnenkort Ketnet kunnen ontvangen, een Vlaamse kinderzender. Volgens de wet moeten namelijk alle Duitse en Vlaamse publieke omroepen in het standaardpakket zitten.

In het wetsvoorstel Omroepdistributie staat ook dat kabelaars met meer dan 250.000 aansluitingen geen extra geld bovenop het abonnementsgeld voor de analoge aansluiting mogen rekenen voor het digitale standaardpakket. Het is de vraag of klanten straks ook echt gratis digitaal televisie kijken. Op dit moment kost het digitale standaardpakket bij UPC ongeveer 5 euro per maand. Het is aannemelijk dat UPC bijvoorbeeld huurgeld gaat vragen voor de decoder, die UPC-klanten nu nog gratis in bruikleen krijgen.

Dit artikel is geschreven door Jelmer Koers, werkzaam bij netnotion.nl, het moederbedrijf achter onder andere verandervanprovider.nl en verandervansimonly.nl. Op deze sites kunnen bezoekers alle providers met elkaar vergelijken en het laatste nieuws lezen.

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

upc-myprime

UPC Myprime Reclame Video

Johnny wil altijd meer. En schijnbaar wil de UPC alles op alles zetten met hun …