Home / Telefonie / Een verbod op ‘tarifering’ in de Telecomwet?

Een verbod op ‘tarifering’ in de Telecomwet?

Minister Verhagen past de Telecomwet aan om vrije toegang tot het internet te garanderen. Het kabinet wil operators de vrijheid geven om hun tarieven te baseren op downloadsnelheid en datavolume, net als nu het geval is. Het kabinet vindt een heffing op bepaalde diensten zoals Skype of WhatsApp echter te ver gaan.

Verhagen komt binnen enkele weken met een wetsvoorstel om netneutraliteit vast te leggen: een verbod om specifieke internetdiensten op de mobiel extra te belasten of te blokkeren. Hij geeft gehoor aan de wens van een meerderheid in de Tweede Kamer. Die heeft een motie over netneutraliteit aangenomen en werkt bovendien aan een eigen wetswijziging.

De wetswijziging is waarschijnlijk slecht nieuws voor de mobiele operators. KPN heeft nieuwe abonnementen aangekondigd, waarbij deep packet inspection wordt ingezet om selectief en proportioneel VoIP- en messaging-diensten te kunnen tariferen. Ook Vodafone blokkeert VoIP-apps, maar biedt wel een extra bundel die de blokkade opheft.

Verhagen overlegt met Brussel over de wetwijziging. Eerder heeft hij al aangegeven dat het Europese Kader weinig ruimte laat voor aanpassingen. Op dit moment doen CBP en Opta onderzoek naar de rechtmatigheid van deep packet inspection.

Over Frank

Frank is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

Galaxy S8 en S8 Plus: De laatste specificaties

Op de site van Samsung staat al geruime tijd de aankondiging dat het bedrijf op …