Heb je een kind op de middelbare school, dan heb je misschien het vak ‘CKV’ wel eens voorbij horen komen. Wat is dit voor een vak, en klopt het dat het zoveel tijd kost als je kind claimt?
Wat is CKV?
CKV is een vak dat voor alle kinderen op de middelbare school verplicht is. In de lagere klassen wordt er over het algemeen tekenen, handvaardigheid en muziek gegeven. In de hogere klassen, uiterlijk in het jaar voor het eindexamen, doet CKV zijn intrede.
CKV staat voor Culturele en Kunstzinnige vorming. Het is een vak waarbij kinderen kennismaken met verschillende vormen van kunst, en hierbij ook leren om hier een mening over te vormen. Veel kinderen kunnen wel zeggen of ze iets mooi of niet mooi vinden, maar onder woorden brengen waar zij hun mening op baseren, dat is vaak lastig. Verder hebben zij op deze leeftijd ook maar nauwelijks zicht op welke verschillende vormen van kunst er eigenlijk zijn. Kunt is, voor zij aan CKV beginnen, vaak iets voor oude mensen, iets dat je in een museum vindt. CKV laat hen zien dat er meer is, dat kunst bijna iedere dag om je heen te vinden is.
Wat doen ze tijdens CKV?
Iedere leerling volgt verplicht CKV, onafhankelijk van het gekozen pakket. Het is zelfs een verplicht examenvak! Dat betekent niet dat een kind er net als bij de gekozen vakken eindexamen in doet aan het einde van de schoolloopbaan; meestal wordt CKV in het jaar voorafgaand aan het examenjaar al afgesloten.
Om CKV succesvol af te sluiten, zullen kinderen verschillende opdrachten succesvol moeten afsluiten. Hierbij gaat het deels om theorie, maar er wordt ook veel in de praktijk gewerkt. Hoe dat precies gebeurt, dat bepaalt een school grotendeels zelf. Er zijn scholen die ‘binnenshuis’ verschillende CKV activiteiten organiseren waar de leerlingen aan deelnemen. Te denken valt bijvoorbeeld aan CKV workshops waarbij kinderen zelf met een kunstvorm aan de slag gaan.
Fotografie en meer.
Hierbij valt te denken aan fotografie, maar ook dansen, jongleren of componeren is een mogelijkheid. Er zijn ook scholen die de kinderen vooral op pad sturen: ga maar op zoek naar kunst om je heen, bezoek maar voorstellingen. Niet iedere leerling is hier even blij mee, alles wat wordt gedaan moet worden vastgelegd, en voor veel kinderen is dit buiten hun comfortzone: ze zijn gewend om te leren in de schoolbanken, en nu worden ze opeens naar buiten gestuurd en moeten ze op een heel andere manier aan de slag, met veel geklaag als gevolg. Toch is dit nu net wat het doel is van CKV: de wijde wereld in, en deze met andere ogen bekijken.