Wat doen wij onze 06-nummers?

Deze week stelde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat de telecomaanbieders te weinig doen om de enorme uitgifte van 06-nummers tegen te gaan. Het vreemde is dat dezelfde autoriteit een jaar geleden nog concludeerde dat er voor de komende jaren voldoende 06-nummers beschikbaar zouden zijn. In Nederland, waar we te maken hebben met 17 miljoen consumenten, hebben de providers de beschikking over 60 miljoen 06-nummers. Echter blijkt nu dat inmiddels ruim 90 procent van deze nummers is uitgegeven. Vooral door de komst van Internet-of-Things, waarbij verschillend apparatuur via het internet communiceert, heeft de vraag naar 06-nummers sterk doen toenemen. Er dreigt nu een tekort aan 06-nummers.

Oneigenlijk gebruik van 06-nummers:


De ACM gaat het toezicht op het gebruik van 06-nummers aanscherpen zodat het misbruik van deze nummers kan worden tegengegaan. Hierbij zal de ACM bij de telecomproviders vooral aandringen op het gebruik van de 097-nummers bij het op het internet aansluiten van apparaten zoals een slimme thermostaat, een navigatiesysteem, een snoepmachine of een pin-apparaat. Telecomaanbieders mogen dus alleen een 06-nummer verstrekken als deze gebruikt wordt om mobiel te bellen. Voor het Internet-of-Things moeten de providers dus een 097-nummer verstrekken. In deze gevallen zullen de telecomaanbieders de bestaande overeenkomsten niet hoeven aan te passen maar zal bij het afsluiten van nieuwe contracten of het verlangen van bestaande contracten een 097-nummer moeten worden ingezet.. Eigenlijk zijn telecomaanbieders sinds 1 juni 2014 verplicht om een 097-nummer in te zetten voor de mobiele datacommunicatie. Het toezicht hierop heeft echter grote gebreken waardoor de providers nog steeds 06-nummers blijven uitgeven voor de mobiele datacommunicatie.

Internet-of-Things:


Dat apparatuur steeds “intelligenter” wordt is duidelijk. Een moderne koelkast kan bijvoorbeeld zelf bijhouden welke producten bij de grootgrutter besteld moeten worden en onze energieleverancier weet door de slimme thermostaat exact wat ons energieverbruik is. Overal om ons heen treffen we steeds meer slimme apparaten aan die via mobiele datacommunicatie met de fabrikant en andere partijen communiceert. We gaan naar een tijdperk toe waarin elk apparaat om ons heen communiceert via mobiele datacommunicatie waardoor en een enorme toename is in de vraag naar sim-kaarten. Vandaar dat de telecomproviders sinds 1 juni 2014 eigenlijk de 097-nummers zouden moeten inzetten om een schaarste in de 06-nummers te voorkomen.

Roaming


Onlangs werd ook bekend dat het berekenen van roamingkosten in de EU-lidstaten vanaf juni 2017 tot de verleden tijd gaat behoren. Hierdoor is eigenlijk de drempel weggehaald voor het gebruik van een Europees landnummer voor datacommunicatie. Zo kan men bijvoorbeeld gebruik maken van de landnummers in de range van +424 tot +429 waardoor er in totaal 360 miljoen nummers vrij kunnen worden gemaakt voor datacommunicatie. Naast Nederland zullen er namelijk ook andere EU-lidstaten zijn waar een tekort aan mobiele nummers dreigt. Een ander voordeel van deze oplossing is dat er een vastgesteld landnummer bestaat voor alle datacommunicatie waardoor het voor iedereen ook overzichtelijk blijft.

5G-netwerk:


Geheel Europa is zich druk aan het voorbereiden op de komst van de volgende generatie voor mobiele communicatie; Het 5G netwerk. Door de komst van deze nieuwe netwerkgeneratie zullen telecomproviders aanzienlijk moeten investeren in de netwerktechnologie. Veel verouderde systemen, die al sinds het 3G netwerk in gebruik waren, moeten vervangen worden en andere bestaande systemen zullen van een upgrade voorzien moeten worden. Het upgraden van het netwerk zal voor de providers ook het ideale moment kunnen zijn om een +042X-landnummer te integreren voor de mobiele datacommunicatie. Hierdoor zal de druk op de netwerken voor mobiele communicatie aanzienlijk afnemen en kan alle mobiele datacommunicatie via een gescheiden netwerk gaan plaatsvinden. Zo kan de mobiele datacommunicatie, waar veel “platte tekst” wordt verzonden via het een verouderd 3G netwerk plaatsvinden. Een aantekening hierbij is dat de essentiële systemen wel via een modern netwerk kunnen communiceren.

Wildgroei:


In Europa, waar we te maken hebben met een groot aantal telecomproviders, is een wildgroei aan netwerksystemen ontstaan. Zo zijn er opmerkelijke verschillen tussen de netwerktechnologieën van de Zuid-Europese providers en de Scandinavische providers. Het zal dus verstandig zijn dat de Europese Commissie het voortouw neemt in de aanleg van één uniform 5G-netwerk. Hierbij zullen de telecomproviders, ondanks hun concurrerende posities, nauw moeten gaan samenwerken. Het moment dat het nieuwe 5G-netwerk Europees breed wordt geïmplementeerd, is ook het moment waarop met een scheiding tussen reguliere communicatie en datacommunicatie kan aanbrengen. Het 5G netwerk kan men inzetten voor mobiele communicatie en het mobiel internetten terwijl men het bestaande 4G netwerk bijvoorbeeld kan inzetten voor de mobiele datacommunicatie. Een duidelijke WIN-WIN combinatie waarvan alle partijen (Zowel de consument, de provider en de netwerkbeheerder) optimaal van kunnen profiteren.

Over Gerard Ubert

Een gestoord maar zeker creatief brein die in staat is om verschillende hersenspinsels op papier te zetten. Mijn specialisaties: Consumenten electronica, Sociale items en suggestieve blogs.

Kijk ook

09094400043

Pas op als je gebeld bent door het nummer 09094400043

Het telefoonnummer 09094400043 is bekend als een gevaarlijk en frauduleus nummer. Gebruikers worden gewaarschuwd voor …