Het gebruik van de moderne drones kreeg in 2006 gestalte toen overheden en bedrijven het civiele gebruik van drones serieus oppakten. Zo maakten overheidsinstanties gebruik van de drones voor rampenbestrijding, grensbewaking en natuurbrandbestrijding terwijl bedrijven drones begonnen te gebruiken om pijpleidingen en landerijen te inspecteren, popconcerten en evenementen vanuit de lucht te registreren en sportwedstrijden vast te leggen. Het heeft echter een aantal jaren geduurd voordat de drones voor recreatieve doeleinden werden ingezet. Vooral wettelijke bepalingen en reguleringen stonden in de weg bij het gebruik van een drone voor deze recreatieve doeleinden. Echter nu de wetgeving redelijk duidelijk is geworden, is de drone populair geworden bij een breed publiek. Dus als je geen drone hebt kan je snel een drone kopen bij Droneland.nl.
Wet- en regelgeving
Het vliegen met een drone is natuurlijk een geweldige belevenis. Echter moet je je in Nederland wel aan een aantal regels houden. In Nederland zijn gebieden aangewezen waar het vliegen met een drone uitdrukkelijk verboden is. Hierbij moet je denken aan luchthavens, militaire gebieden en ook kwetsbare natuurgebieden. Ook is het niet toegestaan om met jouw drone boven een mensenmassa of in het donker te vliegen. Het is niet toegestaan om met jouw drone hoger te vliegen dan 120 meter en mag jouw drone niet meer dan 25 kg wegen. En als jouw drone is uitgerust met een camera, moet je je wel aan de privacyregels houden. Als je je niet aan de regels houdt riskeer je een flinke boete en in uitzonderlijke gevallen zelfs een gevangenisstraf. Verder is het verstandig dat je een WA-verzekering afsluit die de schade, veroorzaakt door jouw drone, ook werkelijk dekt. Alles wat je moet weten staat in de ‘Regeling modelvliegen’ die de overheid in 2015 heeft opgesteld.</P>
Verschillende regels wereldwijd
In Nederland is de overheid zelfs redelijk mild als het gaat om de regelgeving voor het vliegen met drones. In Engeland riskeer je een boete van £ 2.500 als je de regels overtreedt of als jouw drone zwaarder weegt dan 7 kg. In Myanmar (Birma) staat een Franse toerist zelfs een gevangenisstraf van enkele jaren te wachten omdat hij met zijn drone boven regeringsgebouwen had gevlogen. België hanteert een redelijke complexe wetgeving voor het vliegen met drones. Voor kleine drones van maximaal 1 kg geldt een maximale vlieghoogte van 10 meter. Zodra jouw drone meer dan 1 kg weegt dien je te beschikken over een bewijs van bevoegdheid. Hierbij geldt voor de klasse 2 drones (Maximaal 5 kg) een maximale vlieghoogte van 45 meter en voor klasse 1 drones (maximaal 150 kg) een maximale vlieghoogte van 90 meter. Het is duidelijk dat de verschillende landen ook uiteenlopende regels hanteren voor het vliegen met een drone. Zorg dus dat je goed geïnformeerd bent voordat je jouw drone in bijvoorbeeld het Franse of het Chinese luchtruim laat opstijgen.