De termen ‘computer’ en ‘de cloud’ worden tegenwoordig in één adem uitgesproken. Iedereen die de beschikking heeft over een computer, tablet PC of smartphone maakt gebruik van de cloud. Maar wat is de cloud nu precies, wat kan je ermee doen en hoe maak je gebruik van al die beschikbare functionaliteiten van de cloud? Wat kunnen totale ICT oplossingen voor uw bedrijf betekenen?
Het ontstaan van de cloud:
De cloud vindt zijn oorsprong in de behoefte van mensen en organisaties om gegevens te kunnen delen. Hiervoor werden complexe IT-infrastructuren opgericht waarbij gebruikers op één gemeenschappelijke locatie hun gegevens kunnen bewaren. Vooral door gebruik te maken van het internet zijn talloze mogelijkheden beschikbaar om gegevens op een andere locatie dan de eigen computer op te slaan. Op internet kwamen steeds meer mogelijkheden beschikbaar, zoals Dropbox, Photobucket, Onedrive en Google Drive, waarbij de gebruikers hun bestanden op een gemeenschappelijke locatie konden opslaan, beheren en delen. De eigenaars van deze websites, waar gegevens online opgeslagen kunnen worden, zagen de commerciële mogelijkheden van dit initiatief. Om hun site interessant te maken voor de gebruikers werden steeds meer functionaliteiten toegevoegd waardoor de gebruikers steeds meer de beschikking kregen over een tweede bureaublad. De cloud, een online gemeenschap, was hiermee een feit!
Functionaliteiten van de cloud:
De cloud is inmiddels uitgegroeid tot een enorm grote online gemeenschap waaraan dagelijks enkele terabytes aan gegevens en applicaties wordt toegevoegd. Waar men eerst gebruik maakte van een site waar men online gegevens kon opslaan, maakt men nu gebruik van diezelfde site waarbij men ook de beschikking heeft over een scala aan functionaliteiten. Goede voorbeelden hiervan zijn Microsoft die Onedrive heeft gekoppeld aan het online Office 365 pakket en Google die Gdrive heeft gekoppeld aan diverse kantoorapplicaties en sociale media. Naast deze twee giganten zijn er natuurlijk duizenden andere sites waarbij de gebruiker de beschikking heeft over een scala aan online applicaties. Zo kan je bij verschillende fotogerelateerde sites de foto’s en ook andere afbeeldingen online bewerken, kan je online uitgebreid gamen op een multiplatform en kan je online en interactief studeren. Dagelijks komen er vanuit de cloud steeds meer applicaties en bestanden beschikbaar waardoor de cloud een enorme diversiteit te bieden heeft.
Veiligheid van de cloud:
De tijd dat je al jouw documenten, afbeeldingen, muziek en video’s op jouw lokale harde schijf bewaard komt langzaam tot een einde. Vooral omdat de cloud een ideale oplossing is voor de vraag naar meer opslagcapaciteit en de mogelijkheid om jouw bestanden altijd en overal bereikbaar te maken, maakt het lokaal opslaan van gegevens minder populair. Iedereen die de beschikking heeft over een computer (Laptop of Desktop) en een smartphone en/of tablet PC wil de verschillende bestanden op elk apparaat en elk moment kunnen benaderen. Maar de vraag is natuurlijk of het wel veilig is om al deze vertrouwelijke informatie online op te slaan. Natuurlijk zijn bestanden, die je lokaal op jouw harde schijf hebt staan moeilijker bereikbaar voor cybercriminelen. Bestanden die online worden opgeslagen worden echter veel beter beveiligd dan wanneer zij lokaal zijn opgeslagen. Zo moet men, als men wil inloggen op een cloud applicatie, een gebruikersnaam en een wachtwoord invoeren. Hierna wordt er een verbinding opgebouwd die weer beveiligd wordt door encryptie waardoor ongewenste personen niet kunnen zien welke handelingen je verricht en wat er in jouw online documenten staat. Als je gebruik maakt van een goede cloud provider worden jouw documenten zelf gecodeerd opgeslagen op de server van deze provider. Sterker nog, jouw computer of smartphone is het enige apparaat ter wereld dat de sleutel bezit om jouw documenten te decoderen. We kunnen dus met gerust hart vaststellen dat jouw online gegevens prima beveiligd zijn.
Publieke cloud:
Het meest herkenbare model van cloud computing is natuurlijk de publieke cloud die voor alle gebruikers bereikbaar is. De aanbieders van cloud services maken voor het gebruik van servers, gegevensopslag en applicaties gebruik van de diensten van derde partijen deze deze diensten via het internet aanbieden. Bij een publieke cloud worden de verschillende services over een open netwerk aangeboden zodat deze voor iedere gebruiker bereikbaar zijn. Gebruikers van de publieke cloud kunnen gratis of op basis van een abonnement gebruik maken van deze services.
Privé cloud:
Binnen het bedrijfsleven wordt doorgaans veel gebruik gemaakt van de privé cloud waarbij alle data en applicaties afgeschermd worden van de buitenwereld. Het cloud computing platform is binnen de firewall van de onderneming geïmplementeerd en staat onder management van de eigen ICT afdeling. Een privé cloud is meestal ontworpen om dezelfde functies en voordelen als een publieke cloud systemen te bieden. De grote verschillen met de publieke cloud zijn terug te voeren op het beperkte aantal gebruikers die toegang hebben tot het systeem, de beveiliging van de data en het naleven van de (internationale) regelgeving.
Hybride cloud:
De hybride cloud is samengesteld uit twee of meer clouds (Publieke, Privé of gemeenschappelijk) die hun elke hun specifieke eigenschappen hebben behouden maar wel met elkaar zijn verbonden. Het grote voordeel hiervan is dat de functionaliteiten van beide platformen beschikbaar zijn voor de gebruikers. Een hybride cloud biedt ook uitgebreide mogelijkheden voor collocatie waarbij meerdere servers dezelfde services kunnen hosten en aanbieden.
De voordelen van de cloud:
De cloud biedt talloze voordelen voor gebruikers en ondernemers. Zo biedt de cloud een optimale schaalbaarheid omdat er op betrekkelijk eenvoudige wijze extra capaciteit gecreëerd kan worden. De cloud is natuurlijk ook zeer kostenefficiënt omdat veel applicaties en data direct en in veel gevallen gratis beschikbaar zijn. Doordat de functionaliteiten en de beveiliging centraal worden beheert worden de kosten voor automatisering aanzienlijk teruggedrongen. Zo kan men bijvoorbeeld afzien van de aanschaf van dure software licenties en is er weinig noodzaak voor duur en complex computerapparatuur. Natuurlijk is de betrouwbaarheid van het internet en de cloud erg hoog. Internet is zowel mobiel of via een vaste aansluiting altijd bereikbaar terwijl de cloud services op meerder servers geïnstalleerd staan en hierdoor altijd operationeel zijn. Flexibiliteit is natuurlijk de grote drijfsfeer waarop internet en de cloud gebouwd is. Voor iedere gebruiker geldt dat internet en de cloud ongeacht de locatie, het tijdstip en het beschikbare apparatuur praktisch altijd bereikbaar is. Of men nu in de trein reist, lekker op het strand ligt of dat men op kantoor aan het werk is: De cloud is altijd en overal bereikbaar!
De toekomst van de cloud:
Eigenlijk kunnen we de cloud zien als de snelst groeiende economie in de wereld. Waar verschillende landen een economische groei van ongeveer 3 procent behalen, groeit de cloud economie met dubbele cijfers. Steeds meer adverteerders zien de mogelijkheden van de cloud waardoor er ook steeds meer investeringen in de cloud worden gedaan. Waar we in het verleden grote bedrijven zagen uitgroeien tot multinationals (Samsung, Apple, Microsoft enz.) zien wij nu de cloud zijn eigen virtuele en interactieve economie ontwikkelen. Elke dag groeit het aantal beleggers die in de cloud investeren, worden terabytes aan informatie aan de cloud toegevoegd en wordt de cloud steeds functioneler door de enorme hoeveelheid applicaties die beschikbaar zijn. Kortweg: De cloud is de economie van de toekomst!