Een Jackpot in een buitenlandse loterij winnen?

Globaal gezien is Nederland maar een klein landje. Het aantal inwoners in geheel Nederland is vergelijkbaar met het inwonersaantal van grote wereldsteden zoals Mexico City, Sao Paulo, New York en Manilla. Dit verschil komt natuurlijk ook terug in economische en maatschappelijke activiteiten. Een mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Amerikaanse Powerball jackpot loterij, een loterij die lijkt op de Nederlandse Lotto. Echter zijn er wel een aantal verschillen. Zo bevat de prijzenpot van de Amerikaanse Powerball meer dan honderd miljoen Dollar en zijn er meer dan 1 miljard loten beschikbaar. Begin 2016 brak de Powerball Jackpot door de grens van 1 miljard Dollar en wonnen 3 winnaars op 13 januari 2016 elk 528,8 miljoen Dollar. Een schril contrast met de Nederlandse Lotto waar het totaal aan prijzengeld ongeveer 3 miljoen Euro bedraagt en de hoogste Jackpot van 36 miljoen Euro op 16 oktober 2010 werd verdeeld onder 20 prijswinnaars.

Buitenlandse loterijen:

Doordat Nederlands een relatief kleine spelers is op de wereldmarkt voor loterijen, is het beschikbare prijzengeld en de hoogte van de Jackpot amper te vergelijken met die van de buitenlandse loterijen. Hierdoor spelen steeds meer Nederlanders mee in de buitenlandse loterijen. In eerste instantie zochten veel Nederlanders hun toevlucht tot de Duitse lotto en de Duitse staatsloterij. Echter door de opkomst van het internet hebben veel Nederlandse goklustigen ook andere interessante buitenlandse loterijen gevonden. Een groot aantal Nederlanders spelen, naast de Duitse loeterijen, ook regelmatig mee met de Amerikaanse Powerball loterij, de Spaanse El Gordo Loterij en de Italiaanse Super Enalotto.

Europese Loterijen:

Natuurlijk werd de trend van het meespelen in de buitenlandse loterijen snel door de Nederlandse loterijen opgepakt. In samenwerking met andere Europese loterijen en onder toezicht van de Europese Commissie, werden de Eurpese loterijen Euromillions en Eurojackpot geïntroduceerd. Ondanks dat de Nederlandse loterijen niet deelnemen in de Euromillions loterij is deze loterij toch redelijk populair onder de Nederlanders. De Eurojackpot, waar ook de Nederlandse loterij in participeert werd in 2012 geïntroduceerd. Ongeacht de mindere winstkansen zijn deze Europese loterijen vooral door de hoogte van het prijzengeld in trek bij veel Nederlanders.

Kansspelbelasting:

In Nederland is het tarief voor de kansspelbelasting vastgesteld op 29%. Als inwoner van Nederland zal je dus altijd 29% van het gewonnen prijzengeld, mits dit meer bedraagt dan € 449,00, moeten afdragen aan de belastingdienst. In sommige gevallen zijn geldprijzen belastingvrij omdat de organisator van de betreffende loterij de kansspelbelasting voor de winnaar van de geldprijs betaald.
Het wordt echter een stuk ingewikkelder als je een aanmerkelijk prijzenbedrag in een buitenlandse loterij wint. Allereerst heb je te maken met de kansspelbelasting van het land waar de loterij wordt georganiseerd. Met sommige landen heeft Nederland een belastingverdrag waardoor de Nederlandse winnaars de kansspelbelasting in Nederland moeten voldoen. In de landen waar geen belastingverdrag mee is afgesloten moet men dus de lokale kansspelbelasting voldoen. Indien dit belastingtarief lager is dan 29%, kan men in Nederland een naheffing over de kansspelbelasting verwachten. Is het lokale belastingtarief hoger dan 29%, dan zal men in Nederland geen naheffing ontvangen. Indien men een aanmerkelijk prijs in een buitenlandse loterij wint moet men middels het formulier “Aangifte Kansspelbelasting” de Nederlandse belastingdienst op de hoogte stellen van het gewonnen bedrag en de kansspelbelasting die hierover is afgedragen. Indien men verzaakt om de gewonnen geldprijs op te geven bij de belastingdienst kan men een boete van circa 10% en een naheffing verwachten. Tja, leuker kunnen wij het niet maken!

Over Gerard Ubert

Een gestoord maar zeker creatief brein die in staat is om verschillende hersenspinsels op papier te zetten. Mijn specialisaties: Consumenten electronica, Sociale items en suggestieve blogs.

Kijk ook

De chatprogramma’s van vroeger

Via een scherm met elkaar communiceren vinden wij nu heel normaal. Maar hoe is het …