Het eerste internet

Voor veel generaties is het internet al een bekend fenomeen, maar er is een tijd geweest dat we zonder websites, wifi en dataverbinding leefden. Het gebruik van het internet is rond het begin van het tweede millennium gaan groeien en heeft alleen maar grotere ontwikkelingen gemaakt. De term is afkomstig van het woord internetworking en verwijst naar meerdere netwerken die met elkaar in verbinding staan. Dat is het inderdaad, het internet verbindt ons allemaal met de netwerken die wij in onze woning of binnen een bedrijf hebben geïnstalleerd.

TCP/IP en ARPANET

In 1990 is internet officieel de benaming geworden voor het wereldwijde netwerk. In die periode waren de computers voornamelijk verbonden met het basis-internetprotocol TCP/IP. Hoewel in de jaren negentig het internet bekender werd, werkte in de jaren zeventig een kleinere groep al met dit netwerk. Zo is in 1969 het militaire netwerk ARPANET gebouwd, wat zich uitbreidde naar de universiteiten en vervolgens het wereldwijde netwerk werd wat we nu kennen. Binnen dit wereldwijde netwerk waren de computers met elkaar verbonden via TCP/IP.

Van browser naar online bestellen

In de jaren negentig werd er steeds meer aan gewerkt het netwerk te veranderen en te verbeteren. Reden hiervoor was ook de gebruikersomgevingen veiliger te maken en geschikter voor de meer ontwikkelde computers. Zo ontstond de software voor protocollen als HTTP en HTML en rond dezelfde periode de Mosaic webbrowser. Niet alleen computers werden met het netwerk verbonden maar ook televisie, radio en telefoon. Tot 1993 waren het voornamelijk overheden die met dit netwerk werkten, maar dat veranderde in 1994. Toen introduceerde Pizza Hut als eerste de online bestellingen via het internet.

Protocollen en overeenkomsten

Vandaag de tijd loopt het internet voornamelijk via de glasvezelkabels en onderzee-kabels. Ook via deze verbindingen is de TCP/IP communicatie mogelijk en daarnaast ook via de koper- en radioverbindingen. Via deze verbindingen verlopen de communicatieprotocollen, ook wel de peeringovereenkomsten genoemd. Dit zijn overeenkomsten die de verbindingen van het internet tot stand brengen. De HTTP en HTML is een voorbeeld van deze protocollen. Daarnaast bestaan ook protocollen als IP, UDP, DDNS en SMTP. SSL en TLS zijn ook steeds bekendere protocollen die nodig zijn om de veiligheid van een website aan te geven. Zo wordt aangegeven dat je een veilige netwerkverbinding bezoekt, die niet kwaad kan voor jouw gegevens op de computer.

De weg naar wifi

In de eerste millenniumjaren maakten we nog verbinding via breedband, waarbij je via een inbelverbinding op het internetnetwerk aansloot. Vaak verstoorde dat de telefoonverbinding en waren telefoongesprekken niet meer mogelijk. Daarna werd het steeds meer mogelijk draadloze verbinding tot stand te brengen en komen er nu steeds meer wifi-plekken beschikbaar. Via de wifi kunnen we nu draadloos contact maken met een netwerk via onze laptop, tablet en smartphone.

Nooit meer zonder internet

Nog steeds gaat het om het verbinden van meerdere netwerken, maar de wijze waarop is veranderd door de jaren heen. Dat heeft ook de noodzaak groter gemaakt voor de verbetering van de veiligheid. Helaas kunnen virussen en spyware niet altijd voorkomen worden en moeten internetgebruikers nog altijd gewaarschuwd worden voor de gevaren die het wereldwijde netwerk ook met zich mee brengt. Dat zorgt er echter niet voor dat het gebruik daalt. Integendeel zelfs, internet is alleen maar groter en vanzelfsprekender geworden.

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

Bereikbaarheid op vakantie met kinderen

Het is niet helemaal waarvoor we op vakantie gaan, maar tegenwoordig is bereikbaarheid toch alles. …