Steeds vaker kiezen mensen, en dan vooral de categorie jongeren, ervoor om refurbished telefoons aan te schaffen. Niet gek gezien de hoge prijzen die nieuwe originele smartphones kosten en wat er uiteindelijk neer moet worden gelegd als je slechts een refurbished iPhone zou kopen. Waar je op moet letten als je bijvoorbeeld een iPhone 7 plus refurbised zou willen kopen en h oe dit allemaal precies werkt? Wij zullen het hier aan de man brengen.
Dat de markt van mobiele telefonie al jaren groeiende is, is wellicht niets nieuws. Toch is het juist de refurbished markt die een steeds grotere vogelvlucht weet te nemen als het gaat om verkoop cijfers. Een refurbished artikel is door de prijs heel toegankelijk en vaak ook net zo goed als wanneer je een splinternieuw toestel aan zou schaffen.
Hoe wordt een iPhone gereviseerd of gerefurbished?
Als een iPhone binnengebracht wordt bij een bedrijf wat refurbished artikelen middels een keurmerk legaal mag verkopen zijn er heel wat handelingen die gedaan moeten worden met een grote witte machine. De telefoon wordt in het midden gelegd, waarna vervolgens een controle gedaan wordt op meerdere aspecten. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken hoe soepel het scherm nog reageert als er op een knop gedrukt wordt, of er met de camera’s nog degelijke foto’s gemaakt kunnen worden en of de batterij nog voldoet aan de laadcapaciteit.
Een refurbished iPhone mag namelijk alleen goed worden gekeurd als de batterij nog minimaal beschikt over 85% van de originele laadcapaciteit. Eén van de bedrijven die zich hiermee bezig houdt is onder andere Forza. Zij controleren alle binnenkomende smartphones aan de hand van de eisen die binnen het keurmerk gesteld worden. Pas als aan de eisen voldaan wordt kan er na controle een reparatie gedaan worden, waarna de iPhones refurbished en wel terug op de markt komen om door te worden verkocht.
Prijs speelt een grote rol
Dat de populariteit van refurbished iPhones stijgende is, is niet heel gek, maar toch is het aandeel in de totale markt van iPhones nog relatief klein te noemen. Onderzoeken stellen dat in 2018 ongeveer 2% van de Nederlanders gebruik maakte van een refurbished iPhone, maar gezien recente verkoopcijfers is dit aantal stijgende. Zo werden er in 2019 ruim 369.000 refurbished iPhones verkocht door de bedrijven die hier het keurmerk voor ontvangen hadden. De voornaamste reden dat steeds meer volwassenen en ook jongeren kiezen voor de refurbished toestellen heeft alles te maken met de prijs. Een gereviseerde telefoon heeft immers alle gelijkwaardige functies zoals bij een nieuwe iPhone het geval is en zonder beperkingen. Anders mocht het toestel namelijk niet nogmaals verkocht worden.
Andere bijkomende voordelen? Dat zijn natuurlijk dat het hergebruiken van de iPhones ervoor zorgt dat er minder grondstoffen nodig zijn om de smartphones te maken, indirect leidt dit tot minder CO2 uitstoot en wordt er dus ook een bijdrage geleverd aan het milieu. Nadeel is echter wel dat het kan zijn dat hergebruikte toestellen nog krasjes of vlekjes hebben, dat de accu’s niet meer helemaal 100% zouden kunnen zijn en dat er waterschade kan zijn geweest zonder dat je daar van weet. Voor wat betreft prijs en mogelijke kwaliteit zou je dus zelf een afweging moeten maken.