De wederopstanding van de Gulden?
In juni hadden wij je via het bericht “Wat doen wij met de Gulden” al uitvoerig geïnformeerd over de Nederlandse Gulden en zijn digitale opvolger. Het was toen al duidelijk dat de Gulden als cryptovaluta (Digitaal betaalmiddel) bezig was met een opmars in de Nederlandse maatschappij. Vooral door hard werken van de ontwikkelaar Rijk Plasman, die deze deze cryptovaluta twee jaar gelden introduceerde, wordt de digitale Gulden steeds populairder in Nederland. Door deze marketinginspanningen heeft de Gulden sinds begin oktober sterk aan waarde gewonnen. Waar deze digitale munt tot begin oktober nog slecht een waarde van 0,01 US Dollar vertegenwoordigde, is de tegenwaarde gestegen tot 0.04 US Dollar.
Betalen met de Gulden:
Steeds meer bedrijven adopteren de digitale Gulden als een wettig betaalmiddel. Zo kan je bij een taxicentrale in Groningen als afrekenen met deze munt. Maar ook bij Subway in Leeuwarden kan je gerust terecht met dit betaalmiddel. Vooral door het toedoen van speculanten, die winst hopen te maken met de handel in de Gulden, heeft deze munt snel aan populariteit gewonnen. Zo hoopt de ontwikkelaar van deze cryptovaluta dat we de Gulden in de toekomst kunnen gebruiken om de boodschappen bij de grootste grootgrutter van Nederland te doen. Via de ontwikkelde App, voor zowel Android, iOS, Linux, Mac en Windows, kan iedereen gebruik maken van dit betaalmiddel. Via de site gulden.com kan de prijsontwikkeling van de Gulden nauwlettend volgen zodat je weet wat de tegenwaarde van jou Gulden saldo in Euro’s vertegenwoordigd. Een nadeel is echter dat de Gulden op dit moment een grillig koersverloop heeft waardoor je enorme winsten maar ook grote verliezen kunt maken als je in de Gulden investeerd. Wees dus alert als je de Gulden als betaalmiddel wilt gaan gebruiken!
Cryptovaluta:
Tot voor kort speelde de Gulden slechts een kleine bijrol in de markt voor cryptovaluta. Op deze markt, die voornamelijk gedomineerd wordt door de Bitcoin, zijn talloze cryptovaluta aanwezig. De Gulden, die een grillig koersverloop laat zien, neemt sinds kort op de lijst van cryptovaluta een redelijk prominente positie in. Waar tot voor kort de Gulden ergens onderaan het lijstje van populaire cryptovaluta bungelde, heeft de Gulden nu ongeveer de 15e positie ingenomen. Als je bedenkt dat deze lijst meer dan 700 verschillende cryptovaluta weergeeft, is de positie van de Gulden opmerkelijk te noemen. Echter moeten we wel beseffen dat die positie voornamelijk bereikt is door het toedoen van speculanten. Vooral door deze speculanten is er in oktober 2016 voor meer dan 17 miljoen Euro aan Guldens verhandeld. Tot oktober 2016 was er slechts een kleine 2 miljoen Euro aan Guldens verhandeld. Als de koers van de Gulden weer gaat stabiliseren kan het best zijn dat deze munt weer aan populariteit moet inleveren. Echter door de hoge koers wordt de Gulden door steeds meer bedrijven als betaalmiddel geadopteerd. Vooral door deze “maatschappelijke ontwikkeling” zal de Gulden een redelijk hoge positie blijven innemen op de lijst voor cryptovaluta.
Nostalgie:
De Gulden, die tot 2002 als wettelijk betaalmiddel in Nederland werd gebruikt, werd in 1370 door Graaf Willem V in omloop gebracht. In navolging van deze Hollandse Gulden werden door de verschillende kleine “Nederlandse staatjes” een eigen Gulden in omloop gebracht. Een groot probleem was echter dat de verschillende Guldens ook een verschillende waarde vertegenwoordigden. Dit bemoeilijkte de handel tussen de verschillende staatjes. In 1517 werd de Carolusgulden, vernoemd naar keizer Karel V, in alle Hollandse gewesten in omloop gebracht. Deze munt bracht eenheid in het betalingsverkeer in alle Hollandse gewesten en werd zelfs in andere Europese staten als betaalmiddel gebruikt. Op 18 september 1816 werd de Nederlandse muntwet ingevoerd waarmee de Gulden als enig wettelijk betaalmiddel in Nederland werd aangeduid. Met deze muntwet werd ook het decimale metrieke stelsel ingevoerd waardoor de Gulden 10 dubbeltjes of 100 centen vertegenwoordigde. Kort na het invoeren van de muntwet werden ook de Tientjes, de Halve Guldens, het Kwartje, het Dubbeltje, de Stuiver, de Cent en de Halve Cent geslagen. Op 1 januari 2002, toen de Euro als betaalmiddel werd geïntroduceerd, nam de Nederlandse bevolking na bijna 632 jaar afscheid van de Gulden.
Toekomst van de Gulden:
Door het grillige koersverloop van de Gulden en de (Tijdelijke?) populariteit van deze cryptovaluta bij de speculanten is het moeilijk om een prognose voor de toekomst van deze munt te maken. Natuurlijk heeft de munt een sterke naamsbekendheid bij de oudere generaties en natuurlijk is deze munt door de sterke waardestijging interessant voor het bedrijfsleven. Maar wat zal er gebeuren als de speculanten hun aandacht op andere cryptovaluta gaan richten? Gelukkig adopteren steeds meer bedrijven in de retailsector de Gulden als betaalmiddel. Echter door de sterke koerswisselingen van deze munt zit hier natuurlijk ook weer een financieel risico aan verbonden. Hiernaast is de Gulden een cryptovaluta die in een betrekkelijk kleine geografische regio (Nederland) wordt gebruikt. Ondanks dat enkele bedrijven deze munt als betaalmiddel accepteren zal er nog zeer veel marketing moeten plaatsvinden voordat de Gulden een vaste plaats in de Nederlandse maatschappij kan innemen. In veel gevallen is het verstandig om te wachten met het aanschaffen van Guldens totdat de koers van deze munt zich gestabiliseerd heeft. Pas dan zal de Gulden een waardevast betaalmiddel in Nederland kunnen worden.