We nemen onze smartphone overal mee naartoe. Niet alleen op een doorsnee dag naar het werk of naar school maar ook naar het strand, op vakantie en naar het zwembad. Helaas is niet iedere omgeving smartphone-proof. Maar wat als de smartphone zich aanpast aan de omgeving? Dan krijg je waterdichte smartphones.
Sony en Samsung
Samsung bracht eind 2011 één van de eerste waterdichte smartphones op de markt. De Samsung GalaxyXcover is een simpel low-end ‘bouwvakkerstoestel’ die tot 30 minuten onderwater kan, tot op maximaal 1 meter diepte.Sony kwam in mei 2012 met de Sony Xperia Go. Dit low-end toestel is vergelijkbaar met de Samsung GalaxyXcover maar kent betere specificaties.
In februari 2013 heeft Sony als eerste smartphone-producent een high-end toestel op de Nederlandse markt gebracht die waterdicht is.
De Sony Xperia Z heeft een full-HD scherm, een 13 megapixel camera en een 5 inch scherm.
De Sony Xperia Z kan maximaal een uur onderwater functioneren tot op 1 meter diepte.Behalve een smartphone heeft Sony ook een waterdichte tablet gemaakt: de Sony Xperia Tablet Z.
Samsung heeft in 2013 met de GalaxyXcover 2 een nieuw waterdicht toestel uitgebracht. Het is de opvolger van de eerste Xcover die eind 2011 uitkwam.
Technologie
Tot op heden worden er twee technologieën gebruikt om smartphones waterdicht te maken. Fabrikanten die het IP67-certificaat hebben, werken met klepjes die de poorten aan de buitenkant van de telefoon afsluiten waardoor er geen water in het toestel kan komen.
De randen van de toestellen zijn waterdicht waardoor de gehele smartphone is afgesloten voor water. IP67 is een IngressProtection code die letterlijk betekent dat het toestel bestand is tegen de effecten van tijdelijke onderdompeling in water.
Nokia heeft recent aangekondigd haar smartphones waterdicht te maken met een andere technologie: P2i. Bij het gebruik van de technologie van P2i wordt de elektronica binnenin de smartphone bespoten met een nano-coating op moleculair niveau. De moleculen zijn kleiner dan de moleculen van water waardoor het water wordt afgestoten. Nokia verwacht in 2013 haar eerste waterdichte toestel op de Nederlandse markt te presenteren.
Waarom eigenlijk?
Wat is het nut van een waterdichte smartphone? Het onderwater gebruiken van een smartphone zal niet heel veel voorkomen.
Toch zorgt de nieuwe ontwikkeling voor een aantal belangrijke voordelen. Het zijn vooral voordelen rondom het voorkomen van waterschade.Maar we zien ook andere voordelen die de mogelijkheden van smartphones nog verder vergroten:
- Je kunt met een gerust hart je telefoon in de WC pot laten vallen
- Een glas drinken over je telefoon? Geen probleem
- Je kunt tijdens een flinke regenbui je smartphone gewoon blijven gebruiken
- Geen onderwatercamera meer nodig om foto’s te maken tijdens het snorkelen
- Leg unieke momenten vast met je smartphone tijdens het watersporten
Waterdichte smartphones zijn niet langer gevoelig voor waterschade en kunnen zorgen voor leuke onderwaterkiekjes!
Bescherming
Op bepaalde momenten hebben waterdichte toestellen minder bescherming nodig. Toch is het niet onverstandig om je smartphone op andere momenten wel te voorzien van bescherming. De Sony Xperia Z is waterdicht maar de achterkant van het toestel is gemaakt van glas. Gebruik je geen Sony Xperia Z hoesje en laat je je kostbare bezit uit je handen vallen op een harde vloer? Dan is de kans op schade aanzienlijk.
De meeste smartphone-producenten bieden nog geen waterdichte toestellen aan. Zo bezit Apple nog steeds een groot marktaandeel terwijl het nog geen waterdicht toestel aanbiedt. Het gebruik van een iPhone 4 hoesje of iPhone 5 hoesjeis hierdoor onvermijdelijk.
iPhones
Omdat waterschade een veelvoorkomend probleem is waarbij de schuld vaak ligt bij de gebruiker, zijn iPhones standaard uitgerust met een watersensor. Bij schade wordt deze sensor gecontroleerd door een servicemedewerker om te bepalen of er sprake is van waterschade.
Indien de sensor aangeeft dat er waterschade is opgelopen, bieden de meeste aanbieders geen garantie.
Zolang Apple haar toestellen blijft uitrusten met de watersensor zijn covers onmisbaar.