Na KPN, gaat Tele2 ook zichzelf storten op vdsl als mede ook op glasvezel-tot-aan-huis. (FibertotheHome – FTTH)
Vanaf volgend jaar, gaat Tele2 een pilot beginnen in een middelgrote gemeente, als operator op het glasnetwerk van Reggefiber. De locatie voor de pilot is nog niet bekend, maar Tele2 denkt aan een middelgrote gemeente. “We zijn nog in gesprek met Reggefiber, maar denk aan een gemeente met rond de 50.000 inwoners.”
Dat maakte Günther Vogelpoel, directeur consumentenmarkt van Tele2, gisteren bekend op het FttH (fiber to the home) congres in Houten.
Natuurlijk wil Tele2 niet achter de feiten aanlopen met de nieuwste FttH-technologie, dus ze zien er ook wel wat in. Ook al ziet het bedrijf op dit moment nog weinig markt werking voor glasvezel tot aan de meterkans in jouw huis.
Glas ten Top
G. Vogelpoel : “Het is echt een experiment, we willen kijken hoe het gaat, wat voor technische kwesties we tegenkomen om zo kennis op te doen”,
Steeds meer traditionele ADSL providers willen ruiken aan de verbetering die glasvezel heet. Eerder dit jaar startte concurrent Online een glasvezel pilot in Almere en ook Alice biedt diensten op het glasnetwerk in Amsterdam. (De geruchten gaan dat ze dit binnenkort gaan uitbreiden, na een geslaagde pilot dus in Amsterdam!)
Voordat ze de sprong gaan maken, gaat het eerst met VDSL aan de slag. Een aantal weken geleden lanceerde het bedrijf met veel tamtam Fiberspeed, een nieuw abonnement met downloadsnelheden tot 60 Mbps (Megabit per seconde).
Eind volgend jaar hoopt de isp 1 miljoen huishoudens vdsl te kunnen aanbieden. Tele2 kan dit met relatief geringe investeringen uitrollen, aangezien het reeds beschikt over het Versatel-glasvezelnetwerk dat reikt tot aan de wijkcentrales.
Adsl voldoet prima
Maar ook voor vdsl geldt dat Tele2 geen massale overstap verwacht. Vogelpoel: “Uit recent onderzoek blijkt dat slechts 11 procent van de mensen zit te wachten op een verbinding sneller dan 50 Mbps. Die willen we wel graag bedienen, net als de rest van de markt, die nog prima tevreden is met snelheden tot 20 Mbps.”
“De ‘need for speed’ is nog zeer beperkt. Maar wat Nederland wel nodig heeft, is de ‘need for capacity’ op de backhaul en de backbone. Dat probleem zie je nu bij de kabelaars. Die roepen heel hard over snelheden van 120 Mbps en kunnen dat vervolgens niet waarmaken.Dat is pijnlijk en schadelijk voor de hele markt”.
Sneert Vogelpoel richting UPC.