Gevaarlijk mooie schermen

De nieuwste smartphones vliegen de winkel in en nog steeds presteren alle fabrikanten het om met aanzienlijke verbeteringen te komen. Super AMOLED schermen, haarscherpe camera’s en de hexacore processor op komst. Leuk zolang we ervan genieten. Maar wat als het minder meezit en je telefoon kapot gaat? Er kleeft een flink nadeel aan de recente ontwikkelingen van smartphones: het repareren van de schermen.

Alles voor de consument
We leven in een tijdperk waarbij de consument het voor het zeggen heeft. Alles moet makkelijker, sneller en goedkoper. Ondanks het creëren van de best mogelijke gebruikerservaring en prijs-kwaliteitverhouding, lijken de smartphone-fabrikanten toch iets te vergeten. Het repareren van smartphones wordt steeds lastiger, en daardoor kostbaarder voor de consument.

Lastige schermen
Een gemiddelde smartphone-reparatie kostte eind 2013 gemiddeld zo’n €80, blijkt uit onderzoek. Sindsdien zijn er veel nieuwe high-end toestellen uitgekomen zoals de Samsung Galaxy S5, HTC One M8 en de smartwatch Samsung Galaxy Gear 2. Bij al deze toestellen zorgt het scherm voor nog hogere verwachte reparatiekosten dan de gemiddelde €80. Het welbekende Ifixit dat smartphones uit elkaar haalt en ze beoordeelt op hardware en reparatiegemak, gaf deze toestellen allen een negatieve review op het scherm dat ofwel vastgeplakt zit aan de voorkant of de weg blokkeert richting andere onderdelen. Ook Google’s Nexus 5 die sinds november 2013 verkrijgbaar is en wordt geproduceerd door LG, kent ditzelfde probleem.

Apple
Als enige grote fabrikant onderscheidt Apple zich doordat het vervangen van het LCD scherm juist heel simpel is. Met het juiste gereedschap is het scherm gemakkelijk los te krijgen en te vervangen.

Bescherm je scherm
Uit het eerder genoemde onderzoek blijkt dat bijna één op de drie smartphone-gebruikers wel eens een verbrijzeld scherm heeft gehad. Een gevoelig ‘onderdeeltje’ dus dat scherm welke we maar beter goed kunnen beschermen. Een aantal tips om schade te voorkomen:

  • Draag je je telefoon in je broekzak? Laat het scherm dan altijd naar binnen wijzen. Zo vangt de achterkant de klappen op als je in aanraking komt met een puntig voorwerp. Nog beter is om je telefoon in een tas te dragen. Dit voorkomt afdrukken op (strakke) jeans en ongezonde straling.
  • Gebruik een telefoonhoesje dat ook het scherm beschermt. Ben je in het bezit van de gloednieuwe S5? Voorkom hoge reparatiekosten en bescherm je nieuwe pronkstuk met een Galaxy S5 hoesje.
  • Gebruik een headset (oordopjes met microfoontje aan het snoer) om te bellen. Je kunt je telefoon hierdoor niet uit je hand laten vallen, je krijgt geen verkrampte arm bij langdurig telefoneren én het is ook nog eens gezonder doordat je het toestel niet tegen je hoofd drukt, waardoor je niet wordt blootgesteld aan slechte straling.

Conclusie
Steeds betere smartphones worden steeds moeilijker te repareren waardoor de reparatiekosten almaar toenemen. Je telefoon vanaf vijf meter op een tafel smijten kon nog toen de Nokia 3310 dé must have was. Met je Samsung Galaxy S5 zal je een stuk bewuster en voorzichtiger moeten omgaan om hem onbeschadigd te houden of hoge reparatiekosten te voorkomen.

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

Het verschil tussen 4G en 5G

Het verschil tussen 4G en 5G

Bij draadloze communicatie zijn voortdurende innovaties en ontwikkelingen aan de gang om tegemoet te komen …