Hoe Werkt ADSL?

Hoe Werkt ADSL? ADSL, het verouderde internet door de koperen kabel die bijna altijd wel werkt tegenwoordig. Het geweld van glasvezel en high-speed kabel aansluitingen vliegt door je huiskamer tegenwoordig, maar we vergeten heel snel dat nog ontzettend veel klanten een adsl verbinding hebben met het internet.

Dus vond ik het tijd om even een korte handleiding te schrijven over ADSL.

Hoe Werkt ADSL?

Eerst een aantal (grappige) voordelen van toendertijd

  • Je kan je internetverbinding openhouden en nog steeds de telefoonlijn gebruiken voor de telefoontjes.
  • De snelheid is hoger geweest dan een inbel verbinding (ja, zo lang geleden..)
  • DSL kan gewoon over dezelfde koperen telefoonlijn die in elke woning ligt tegenwoordig.
  • De internet aanbieder dat ADSL aanbied geeft de modem over het algemeen gewoon gratis bij de installatie.

Maar er zijn natuurlijk ook nadelen geweest bij een ADSL aansluiting :

  • Een DSL verbinding werkt beter als je dichterbij de telefooncentrale zit.
  • De verbinding is bij het ontvangen van data beter dan bij het zenden van data over het internet.
  • Het is nog steeds niet overal verkrijgbaar (ja ook in 2012!)

LOW bandbreedte voor de stem
De  koperen draden hebben veel meer ruimte dan alleen het dragen van een telefoongesprek ze kunnen een veel grotere bandbreedte dragen dan dat er nodig is voor stemmen (een gesprek gebruikt 0 tot en met 3400 Hertz). DSL buit deze capaciteit uit om informatie te dragen zonder de gespreksmogelijkheidte verstoren. DSL is gebaseerd op het gebruiken van bepaalde frequenties voor bepaalde taken. Een voorbeeld daarvan is het draadje tussen je stereo en je luidsprekers die gebruikt ook maar 20 tot en met 20000 Hertz. Terwijl het draadje frequenties van 7 miljoen Hertz aankan.

De meeste huishoudens en kleine bedrijven die DSL gebruiken, gebruiken ADSL (Asymmetric DSL). ADSL verdeelt bruikbare frequenties zodat dde meeste internetters er voordeel in zien. Dat is een grotere downstream (van internet naar jouw computer)dan upstream(van jouw pc naar het internet).

Stem en Data
Hoeveel voordeel je hebt hangt af van de afstand tussen jouw en de telefooncentrale. Naar mate de verbinding langer wordt, gaat de kwaliteit van het signaal omlaag van een DSL aansluiting en neemt de snelheid af. De limiet is is ongeveer 5km, maar dat kan erg verschillen per regio. Veel ADSL providers hebben een lager limiet in verband met de service. Aan het einde van de afstandslimiet, zullen ADSL klanten snelheden hebben ver onder de beloofde maximum, terwijl klanten dichterbij de telefooncentrale snellere verbindingen hebben en kunnen in de toekomst misschien extreme hoge snelheden krijgen.

Je kant je afvragen als de afstand een beperking is voor DSL waarom is het dan niet een beperking voor telefoongesprekken. Het antwoord ligt in de versterkers onder de grond die het signaal versterken. Die versterkers kunnen niet werken met ADSL signalen, als zo`n versterker in de lijn tussen jouw en de telefooncentrale zit dan kan je geen ADSL nemen.

Ook in de tegenwoordige tijd zijn er nog twee andere factoren waardoor je buitengesloten kan worden van ADSL:

  • Glasvezel kabels ADSL singalen kunnen niet door de omzetting van analog naar digitaal en dan weer terug naar analoog. Dit gebeurt als er een stukje van je telefoonlijn van glasvezel kabel is.
  • Afstand zelfs als je weet waar de telefooncentrale is waar je op aangesloten bent,dan is kijken op de kaart geen goede indicatie van de afstand dat een signaal af moet leggen tussen jouw en de telefooncentrale.

De natuurkundige processen van ADSL
De natuurkundige processen binnen ADSL zijn bijna gelijk aan die van de inbel modem, maar niet meer te vergelijken met de moderne apparatuur zoals glasvezel. Het belangrijkste term is Hertz. De telefoonlijn gebruikt bij een telefoonlijn veel minder dan dat de lijn in werkelijkheid aankan. DSL gebruikt zoveel mogelijk van de lijn. Er zijn 2 technieken CAP en DMT. Beiden gebruiken ze alleen frequenties boven de 4.000 Hertz. CAP pakt gewoon de frequenties 25 KHz tot en met 160 KHz en gebruikt die voor upstream vervoer van data.

En ook voor downstream gebeurt dat. Maar DMT is moeilijker alles wordt in stukjes van 4 Khz gedeeld en van daaruit gebruikt om dingen te verzenden. Deze signalen zijn natuurlijk ook weer met elektriciteit opgewekt, ook komt hier weer vaak bits voor maar dat is ergens anders mooi uitgewerkt.

 

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

Alice is er niet meer!

Hoe snel kan het gaan. Aan het einde van 2010 nog gekroond tot beste internet …